“Geleceğe Yadigâr”, Sergi Açılışı, The Circle, 2023

Nedir?

Mimarlık Galerisi İstanbul,  mimarlık ekosisteminde umut yeşertmek üzere yola çıkan, Türkiye’den ve dünyadan etkileyici mimari projeleri sergileyen, mimarlık üzerine çağdaş bir diyalog ve tartışma ortamı yaratan bir oluşumdur. Yapılı çevreyi yaratan aktörler arasındaki iletişimi güçlendirmeyi ve çoklu bakış açıları sunarak mimarlık kültürünün zenginliğini kamuoyuna yaymayı hedefler.

Mimarlık Galerisi İstanbul, bu kentin içinde mutlulukla yaşanacak bir yer olması için gayret sarf eden tüm aktörlerin sesinin uğultu olmaktan çıkıp söze dönüşebildiği, duyulabildiği ve anlaşılabildiği mecralara duyulan ihtiyaçtan ortaya çıkan bir oluşumdur. Mimarlık kültüründen beslenen ve ona katkı veren dostça bir buluşma noktasıdır.

Mimarlık Galerisi’ndeki her sergi, ele aldığı konuyla bağlantılı programlarla birlikte şekillenir. Bazen bir atölye çalışması, bazen bir konferans, çoğu zaman masa etrafındaki enformel buluşmalar, sürprizlere açık etkinlikler ile bir etkileşim ortamı sunmayı hedefler. Mimarlık Galerisi’nin ilk dönem programları da “Umut” teması etrafında şekillenir.

Niçin?

Yapılı çevre ve mimarlık herkesin hayatını oluşturan ve hem yaşamsal hem de kültürel yapısını belirleyen alanlar. Bu alanları, daha kucaklayıcı, daha derin, daha anlaşılır ve belki de en önemlisi neşeli bir yapı içinde görmek hem mümkün hem de gerekli. 

Mimarlık Galerisi İstanbul yapılı çevreyi oluşturan aktörlerin iletişimini güçlendirmek, yapılı çevreyi, mimarlığı farklı yönlerden görenleri ve katkı sunanları dahil ederek onları dinlemek, yaptıklarını görmek, tartışmak, birbirinden öğrenmek için bir platform oluşturmak; ve mimarlık kültürünün sahip olduğu zenginliği –her fırsatta tekil bakış açılarını bozguna uğratarak– yaygınlaştırmak hedefiyle yola çıkıyor.

Kuruluş

Mimarlık Galerisi İstanbul, odağına mimarlık ve sanatı alan The Circle’ın faaliyetlerini sürdürdüğü mekanda kuruluyor. Beş yıllık mazisi içinde The Circle’ın düzenlediği sergiler, atölye çalışmaları, sempozyumlar, vd. etkinlikler mimarlık kültürüne değerli katkılarda bulundu. 

The Circle, yıllar içinde mekanını ve olanaklarını kültürel kullanıma adeta hediye ettiği bir yere ve ilişkiler ağına dönüştü. 2022 yılında, mimarlık ekosistemi için yapılabilecekler üzerinde tartışmak için The Circle’da bir Danışma - Çalışma Grubu kuruldu ve yeni arayışlar başladı. 2023 yılında bu kez, The Circle’ın tecrübeli kadrosu ve alanın önde gelen kültür insanlarının katkısıyla, Mimarlık Galerisi İstanbul’un temelleri atıldı. Bu kapsamda, The Circle ağı içinde yer alan ve mimarlık tarihi alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Pelin Derviş, Mimarlık Galerisi’nin oluşumuna katkıda bulundu ve ilk iki senenin temasını belirleyerek program hazırlıklarına başladı. Kültür kurumlarındaki tecrübesi ve araştırmalarıyla bilinen Meriç Öner de Mimarlık Galerisi’nin programlarına danışmanlık vermek üzere çekirdek ekibe katıldı. 

The Circle , 2019

Yönetim

Mimarlık Galerisi bir vizyonu ortaklaşa gerçekleştirmek için bir araya gelen çok sayıda insanın buluşu. The Circle organizasyon çatısı altında ilk tohumlarını atan Mimarlık Galerisi İstanbul, yakın dönemde dernek statüsüne dönüşmeyi hedefliyor.

Ortak bir vizyonu gerçekleştirmek için bir araya gelecek üyelerden oluşacak Mimarlık Galerisi bağlantılarını ve iletişim ağını zamanla arttırdıkça ve topluluk genişledikçe organizasyon da güçlenecek.

  • Mimarlık Galerisi'nin hedeflerini ve uzun vadeli planlarını belirlemek, stratejik kararlar alarak gelecek programlarının şekillendirilmesine destek olmak üzere üç yılda bir değişen bir Mütevelli Heyeti bulunur.

    Kuruluş aşaması Mütevelli Heyeti:
    Melike Altınışık
    Selçuk Avcı
    Hakan Demirel
    Alexis Şanal
    Ahmet Topbaş
    Heval Zeliha Yüksel

  • Mimarlık Galerisi’nin yıllık programını oluşturmak, sergi konseptlerini belirlemek üzere her yıl değişen bir dönemsel küratörü olması planlanmaktadır. İlk sene kurucu küratör olarak bu pozisyonda Pelin Derviş yer almaktadır.

  • Mimarlık Galerisi’nin belirlenen senelik teması doğrultusunda oluşturulacak programın içeriğine destek olmak üzere her yıl değişen bir Danışma Kurulu bulunur.
    İlk Danışma Kurulu 2025-2026 dönemi için belirlenecek ve faaliyet gösterecektir.

  • Kurucu Ekip
    Selçuk Avcı
    Pelin Derviş
    Meriç Öner

    Yürütücü Ekip
    Feyza Baltacı
    Tuğçe Karaduman
    Nesli Kayalı
    İlayda Köroğlu
    Merve Şanlı

Mimarlık Galerisi İstanbul hakkında daha detaylı bilgi almak için

İletişim

Tomtom Mahallesi, Tercüman Çıkmazı, No: 16/1
Beyoğlu İstanbul

+90 (212) 292 79 10

Ziyaret Saatleri

Salı - Pazar 11.00 - 19.00
Pazartesi Kapalı
Resmi tatillerde kapalıdır.

Girişler ücretsizdir.

The Circle Bahçe Girişi